joi, 8 octombrie 2009

Urmatorul razboi mondial ar putea sa se deruleze in spatiul cibernetic

Urmatorul razboi mondial ar putea sa se deruleze in spatiul cibernetic, a avertizat secretarul general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, Hamadoun Toure, dupa ce expertii au facut apel marti la intarirea cooperarii internationale in lupta impotriva criminalitatii informatice, relateaza AFP.

"Urmatorul razboi mondial ar putea sa se deruleze in spatiul virtual si acest lucru ar fi o catastrofa", a subliniat Toure, cu ocazia salonului ITU Telecom World de la Geneva.

In opinia sa, "fiecare tara depinde acum, la un nivel critic, de tehnolgia informatica in domenii precum comertul, finantele publice, sanatatea, serviciile de urgenta si distributia de hrana".

'Cel mai bun mod de a castiga un razboi e sa-l eviti'

"Pierderea retelelor vitale ar putea handicapa rapid o tara intreaga", a subliniat el, adaugand ca "cel mai bun mod de a castiga un astfel de razboi este, in primul rand, sa-l eviti".

Acest apel vine in momentul in care atacurile impotriva utilizatorilor de internet, a societatilor comerciale si chiar impotriva unor tari nu inceteaza sa se multiplice.

Cel mai recent exemplu este dat de Microsoft, care a anuntat luni ca a blocat accesul la mii de conturi ale sistemului de mesagerie electronica Hotmail, ale caror parole fusesera furate de hackeri.

In Franta, doua retele internationale de criminalitate bancara din Rusia si din Ucraina au fost destructurate recent.

Lupta impotriva cyber-criminalitatii, politica de stat

Pentru a face fata acestei amenintari, softurile tip fire-wall si antivirusii nu mai par a fi suficiente.

Coreea de Sud, tinta recenta a unor atacuri cibernetice, a precizat ca va forma o politie informatica de 3.000 de persoane pentru a-si proteja societatile comerciale.

Secretarul american pentru Securitate interna, Janet Napolitano, a afirmat si ea ca departamentul pe care il conduce a primit autorizatia de a angaja, in urmatorii trei ani, aproximativ 1.000 de experti in domeniul securitatii informatice.

Slabiciunea intrinseca a internetului

Specialistii sectorului tehnologiei informatiilor si comunicatiilor sustin ca internetul poseda o slabiciune intrinseca.

"Este o infrastructura primitiva care a fost creata pentru alt scop" si care nu mai este adaptata la maniera in care este utilizata astazi, spune Carlos Moreira, director al societatii elvetiene Wisekey, specializata in securitatea datelor.

"Infrastructura nu este sigura, internetul nu a fost creat pentru a transmite ceea ce transmite astazi", in special parole, numere de carduri si conturi bancare sau alte informatii confidentiale, a avertizat el.

Si problema nu se reduce doar la calculatoare, ci ar putea sa se extinda si la telefoanele mobile, din ce in ce mai conectate la internet.

"Guvernele realizeaza acum ca acest fenomen - criminalitatea informatica - trebuie gestionat la nivel national", a mai spus Moreira.



CHIAR ASA O FI ? :P

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger